Parochiekerk Sint-Niklaas

De parochiekerk gewijd aan Sint-Niklaas is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier evalueert de bescherming als volgt: "Ondanks de verbouwingen die de oorspronkelijkheid van de kerk ten zeerste aangetast hebben, vormen de nog aanwezige oude romaanse en gotische delen een belangrijke getuigenis van de evolutie van een dergelijk kerkgebouw. De vorm van de toren mag als uniek beschouwd worden. Ook het schip bevat nog talrijke aanwijzingen van de vroegere romaanse opbouw. De verbouwing van Schadde doet afbreuk aan het geheel van het gebouw. Dit neemt evenwel niet weg dat de toren en de nog aanwezige resten belangrijke getuigen zijn van de architectuurevolutie sedert de romaanse periode."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000879, A. Van Landeghemstraat 113: Sint-Niklaaskerk, (F. Brenders, 1994)

De Sint-Niklaaskerk is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

August Van Landeghemstraat 113 (Willebroek)
Heden oost-west-gerichte kerk met kern in laat-romaanse/vroeg-gotische stijl uit de 12de eeuw, gelegen op deels met gras begroeid en ommuurd pleintje, aanplanting van lindebomen voor de kerk.