Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Sas Klein-Willebroek

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Sashuis Klein Willebroek: omgeving

Beschrijving

De omgeving van het Sashuis te Klein-Willebroek is beschermd als dorpsgezicht. De gevels op de grens van de afbakening (Sasplein en Oostvaartdijk) maken deel uit van de bescherming.

Het beschermingsbesluit motiveert de bescherming als volgt: "als industriële nederzetting van het einde van de 19de eeuw met directeurswoning in neoklassieke stijl en fabrieksgebouw dat aansluit bij de klassieke vormgeving van de burgerlijke bouwkunst van het einde van de 19de eeuw. Het geheel vormt met het sashuis, het sluizensysteem en de ophaalbrug een geïntegreerd geheel waarin de stedenbouwkundige schaal van het sashuis gerespecteerd is."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000555, Omgeving sashuis (zie 0132) (BRENDERS F., 1981).

Waarden

De omgeving van het Sashuis te Klein-Willebroek is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Hoofd, Oostvaartdijk, Poort, Sasplein, Volksstraat (Willebroek)
De omgeving rond het monumentale sashuis in Klein-Willebroek, vormt een interessante industrieel-archeologische site.

Brouwerij Lamot

Hoofd 1 (Willebroek)
Bestaande huisbrouwerij met herberg; in 1907 omgevormd tot N.V. Désiré Lamot; zuidvleugel naar ontwerp van G. Van Dyck van 1910.

Brouwershuis

Neoclassicistisch dubbelhuis van acht en twee traveeën en twee bouwlagen onder afgewolfd zadeldak; naar verluidt oorspronkelijke 18de-eeuwse kern van vijf traveeën, circa 1900 uitgebreid tot acht traveeën.

Sashuis

Sasplein 18 (Willebroek)
Huidig gebouw opgericht in 1608, tot einde 17de eeuw omgeven door een vesting. Gerestaureerd en ingericht als museum in 1984-1986 naar ontwerp van J. Faes.