Onze-Lieve-Vrouwekerk

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

★ O.-L.-Vrouwekerk Georiënteerde, gotische kerk gelegen aan de O.-zijde van de Mariastraat. Ten N. en ten Z. voormalig kerkhof afgeschaft in 1784; aan Z.-kant is de naam Onze- Lieve-Vrouwekerkhof Zuid behouden, aan N.-kant wordt naamgeving Onze-Lieve-Vrouwekerkhof Noord in 1963 vervangen door Guido Gezelleplein, Aan O.- zijde plantsoen grenzend aan de achtergevel van Gruuthus

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Mariastraat (Brugge)
Georiënteerde, gotische kerk, waarvan het driebeukige schip in Scheldegotiek opklimt tot de eerste helft van de 13de eeuw. Het koor en de toren werden later in de 13de eeuw aangevat; in de 14de en 15de eeuw wordt de kerk verder vergroot. De huidige plattegrond ontvouwt: een vijfbeukig basilicaal schip van vijf traveeën, centraal westportaal geflankeerd door twee ronde traptorentjes, uitspringende noordelijke zijbeuk. Het pseudo-transept vormt een bredere, zesde travee met aan de noordkant de vierkante toren en het Paradijsportaal, ten oosten de Heilige Kruiskapel. Het vijf traveeën tellende driebeukige koor heeft vijf straalkapellen en een driezijdige apsis; ten noorden ingebouwde zijkapellen en bidtribune van Gruuthuse, ten zuiden sacristie, Lanchals- en Van Overtveltkapel.

Is de omvattende vaststelling van

Muurschilderingen Onze-Lieve-Vrouwekerk

Muurschildering in een spaarnis van de zuidelijke kooromgang met voorstelling van de Heilige Lodewijk (188 x 100), gekroond, met leliescepter en boek, tweede kwart 14de eeuw.