Pastorie met tuin en bijgebouwen

De pastorie, de bijgebouwen en de tuin zijn beschermd als monument.

Waarden

De voormalige pastorie met inbegrip van de tuin en de aansluitende bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde

Het pand bevat vermoedelijk 17de-eeuws stucwerk van schouwen en plafonds in de benedenvertrekken van het voorhuis, evenals muurschilderingen van de lokale schilder Jan Antoon Ambroos (1757-1845) waaronder enkele gekopieerd naar bekende stadsbeelden van Rome door Giuseppe Vasi (1710-1782).

historische waarde

Het pand ligt in het historische centrum van Meerhout en klimt in kern op tot de 17de eeuw. Vanaf het midden van de 18de eeuw tot in de 20ste eeuw was het de pastorie van de Sint-Trudoparochie.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Het halfvrijstaand dubbelhuis behield het schaar- en nokgebinte met pen- en gatverbindingen, de betegelde zoldervloer, de moerbalkenconstructie, waardevol stucwerk uit de 17de/18de eeuw en muurschilderingen uit de 18de/19de eeuw.

Pastorie van Sint-Trudoparochie

Pastoor Van Haechtplein 9 (Meerhout)
De pastorie met oudere kern is een half vrijstaand huis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder twee evenwijdig lopende zadeldaken.