Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, kerkhof en pastorie

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Beschrijving

Het geheel van de parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw, het kerkhof en de pastorie, gelegen op de voormalige dorpsschans van Gestel, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

Onze-Lieve-Vrouwekerk, kerkhof en pastorie zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

het geheel is een gaaf ensemble uit de negentiende eeuw gelegen op een nog duidelijk herkenbare schans.
Het ontstaan van de schans kan gesitueerd worden op het einde van de zestiende of in de loop van de zeventiende eeuw; ze was de kern van het gehucht Gestel met kapel en tiendschuur, ze speelde een belangrijke rol in het gemeenschapsleven.
De kerk (1871-1873) en de pastorie (1886-1887) werden ontworpen door de provinciale architect P.J. Taeymans. Het karakteristieke kerkhof rond de kerk bevat het gietijzeren imposante grafmonument van de familie Dox en maakt intrinsiek deel uit van de site, het Heilig Hartbeeld fungeert als oorlogsmonument. Het geheel is een gaaf bewaarde religieuze site waarvan de gebouwen een architecturaal ensemble vormen in neogotische baksteenarchitectuur, de beboomde tuin en de omgrachting omkaderen de gebouwen en het kerkhof en benadrukken de eenheid van de site.

Schans van Gestel

Gestelsesteenweg, Kerkstraat (Meerhout)
De huidige bebouwing bestaat uit de kerk met het omringend kerkhof en de pastorie, een deel van de vest bleef bewaard aan de noordoostzijde.

Heilig Hartbeeld Gestel

Gestelsesteenweg (Meerhout)
Heilig Hartbeeld als eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers van beide Wereldoorlogen.

Kerkhof en grafmonument

Kerkhof gelegen rondom de kerk, met neogotisch grafmonument van de familie Dox.

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw

Neogotische driebeukige kruisbasiliek met ingebouwde toren onder leien naaldspits omringd door vier kleinere hoekspitsen, van 1871-1873 naar ontwerp van P.J. Taeymans, hersteld begin 20ste eeuw naar ontwerp van J. Taeymans.

Pastorie van Onze-Lieve-Vrouweparochie

Kerkstraat 2 (Meerhout)
Pastorie in neotraditionele bouwstijl met neogotische elementen, naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1886.