Woonhuis met stal in geleemde vakwerkbouw

Hoeven (woonstalhuizen)
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 12-12-2002  ID: 3984

Beschrijving

De bescherming omvat het woonhuis met stal onder hetzelfde dak en het volledige perceel waarop het gebouw is gelegen.

Waarden

Het woonstalhuis in geleemde vakwerkbouw, te dateren in het begin van de 20ste eeuw(?) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

in casu architectuurhistorische waarde: : Woonstalhuis in geleemde vakwerkbouw met bewaarde interieurindeling en typerende interieurelementen als uiting van de leef-, woon- en werkcultuur van de Kempense, minder begoede agrarische gemeenschap, en als architecturale getuigen van de streekgebonden sociale en economische geschiedenis.
Architectuurhistorisch representatief en vrij intact bewaard voorbeeld van vernaculaire architectuur, typerend voor de Kempische landelijke bouwtraditie.
Het authentieke houten skelet, alsook de lemen invulling van de wanden getuigen wat betreft constructiewijze, materiaalgebruik en afwerking van een documentair wetenschappelijke waarde.

Boerenarbeiderswoning in geleemde vakwerkbouw

Pijpelbossen 3 (Heist-op-den-Berg)
Woonhuis met stal, in vakwerk met lemen invulling, onder één zadeldak vermoedelijk uit het begin van de 20ste eeuw.