Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Brouwerij Den Bol met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel Bleeckhof, schuur van Runcvoorthoeve met omgeving en brouwerij Den Bol

De brouwerij Den Bol met haar omgeving is beschermd als dorpsgezicht.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht een advies uit waarbij de bescherming als volgt werd gemotiveerd: “De voormalige brouwerij Den Bol is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de historische en volkskundige waarde als een voorbeeld van een 19de-eeuwse dorpsbebouwing, omvattende woonhuis met schuurtje en ommuurde beboomde tuin en van volkskundig belang wegens zijn ligging aan het uiteinde van de dorpskern waardoor het een herkenningspunt vormt.”

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000542, Monumenten en dorpsgezichten te Oelegem, advies KCML (s.d.).

Waarden

De voormalige brouwerij Den Bol met haar onmiddellijke omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Brouwerij Den Bol

Zandhovensteenweg 1 (Ranst)
Bestaande uit aan rooilijn gelegen woonhuis en rechthoekige schuur aan zuidwestzijde, gelegen in ommuurde en beboomde tuin.