Hof van Riemen met toegangspoort en brug

Hoeve Hof Van Riemen met toeganspoort, brug en omgeving

Beschrijving

Het Hof van Riemen bestaat uit een hoofdgebouw van twee, tegen elkaar aanleunende parallelle vleugels en is samen met de toegangspoort en de brug over de gracht beschermd.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "Gebouw voor het eerst vermeld in 1468. Huidige toestand is resultaat van verschillende verbouwingen. Op een tekening van 1738 komt het gebouw voor zonder zijn huidige aanbouw. Deze aanbouw dateert van de tweede helft van de 18de eeuw. De aanbouw onderging nog een wijziging in 1937. Hij kreeg dan een zadeldak. Het goed is omwaterd en toegankelijk langs een brug met poort. Brug en poort dateren waarschijnlijk nog van de 15de eeuw. Inwendig is het gebouw merkwaardig omwille van het stucwerk der zolderingen."

• Archief Onroerend Erfgoed Antwerpen, DA000396, Heist-op-den-Berg: Hof van Riemen, Beschermingsdossier (F. Brenders, 1976).

Waarden

Het Hof van Riemen met toegangspoort en brug is beschermd als monument omwille van het algemeen belang.

Hof van Riemen

Orshagenstraat 11 (Heist-op-den-Berg)
Het hof van Riemen is een ensemble van een laatmiddeleeuws hof op een omgrachte site in combinatie met landgoederen en een dreef. Het was de zetel van de heerlijkheid Riemen, tevens de verblijfplaats van de heer van Riemen.