Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Pastorie Sint-Cordulaparochie met tuin, bibliotheek en woningen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Schoten

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Cordulaparochie met tuin, de bibliotheek en enkele woningen in de Sint-Cordulastraat zijn beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De pastorie met tuin, bibliotheek en de woningen Sint-Cordulastraat 17, 19, 21 en 34 zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

historische waarde

Heterogeen ensemble rond de beschermde Sint-Cordulakerk bestaande uit de gedeeltelijk bewaarde 18de-eeuwse pastorie, de 19de-eeuwse pastorie en tuin, met oorspronkelijke aanleg, een dorpswoning, het volkshuis en het Siltheater en de gemeentelijke bibliotheek van 1971.

Parochiekerk Sint-Cordula met omgeving

Sint-Cordulaplein, Sint-Cordulastraat 17-21, 34 (Schoten)
Het heterogeen ensemble bestaat uit de kerk, een pastorie uit 1711, de 19de-eeuwse pastorie en tuin, de bibliotheek van 1971 en een rij burgerhuizen.

Gemeentelijke Bibliotheek

Sint-Cordulaplein 13 (Schoten)
Aan het einde van de jaren zestig krijgt Braem opdracht voor de bouw een middelgrote openbare bibliotheek. Het is een van de weinige publieke projecten uit zijn latere loopbaan, die hij haast compromisloos tot stand zal weten brengen.

Oorlogsmonument Schoten

Sint-Cordulaplein (Schoten)
Vóór het obeliskvormige hardstenen gedenkteken is op ruime sokkel een monumentale bronzen beeldengroep geplaatst van Jef Strijmans.

Parochiekerk Sint-Cordula

Vrijstaand gebouw gelegen te midden van het voormalige kerkhof.

Pastorie Sint-Cordulaparochie

Verbertstraat 23 (Schoten)
De pastorie uit 1806 werd in 1869 verbouwd en vergroot onder leiding van provinciaal architect Eugeen Gife.

Pastorie van Sint-Cordula

Sint-Cordulastraat 34 (Schoten)