Pastorie Sint-Bavoparochie met vleugel van oude pastorie

Gebouwen in Grobbendonk en Herentals

Beschrijving

De pastorie van de Sint-Bavoparochie met rechts een haakse aangepaste vleugel van de oude pastorie met vroegere stal en washuis is beschermd.

Waarden

De pastorie en voormalige pastorie is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Pastorie van 1905, aangebouwd aan de vroegere pastorie met oudere, vermoedelijk 18de-eeuwse kern.
Nieuwe pastorie, opgetrokken naar ontwerp van provinciaal bouwmeester P.J. Taeymans van 1904 in een neotraditionele bouwstijl, typerend voor de bouwperiode en voor het oeuvre van de architect. De sober uitgewerkte historische interieurinrichting is grotendeels behouden.
De oude pastorie werd naar aanleiding van de bouw van de nieuwe, getransformeerd tot dienstgebouw en door P.J.Taeymans aan de voorzijde aangepast aan de neotraditionele context. Aan de tuinzijde behield de oude pastorie gevelelementen in traditionele bak- en zandsteenstijl. In het interieur zijn de moerbalkroosteringen, de dakkap en de typische Kempense haard bewaard.

Pastorie van de Sint-Bavoparochie

Ring 9 (Herentals)
Achterin gelegen pastorie in neogotisch getinte stijl naar ontwerp van P.J. Taeymans van 1904, op kadaster geregistreerd in 1906.