Commissariaat Politie Havenafdeling: gevels en bedaking

Politiebureaus ontworpen door P. Dens

Waarden

Bordeauxstraat 12-14, gevels en aansluitende bedaking, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het interessantste werk van architect Dens is ongetwijfeld het gebouw van het Atheneum te Antwerpen. De politiecommissariaten zijn echter ontegensprekelijk van belang in het geheel van zijn werk. In de eerste plaats omwille van het aantal (9) dat in een korte tijdspanne gebouwd werd, vervolgens omwille van de eigen inspiratie die in de neorenaissancetraditie wortelt. Alhoewel al deze commissariaten rond eenzelfde periode gebouwd werden is de vormgeving toch telkens verschillend. De architect paste zijn werk telkens aan aan de mogelijkheden van de bouwplaats en liet de graad van detaillering van de gevels afhangen van de status van de wijk waarin het gebouw werd ingeplant.

Politiecommissariaat van de 7de Wijk en Verbandhuis

Bordeauxstraat 12-14 (Antwerpen)
Voormalig politiecommissariaat en verbandhuis voor hulp aan gekwetsten en drenkelingen, gebouwd door de Stad Antwerpen naar een ontwerp van stadsbouwmeester Pieter Dens uit 1877, voltooid in 1878.