Beschermd cultuurhistorisch landschap

Dorpskern Pulderbos

Beschermd cultuurhistorisch landschap van tot heden

Gemeentehuis Pulderbos, pastorie en dorpswoning met omgeving

Beschrijving

Het gemeentehuis, de pastorie (Huis De Hemel) en de dorpsbrouwerij met hun onmiddellijke omgeving en het dorpsplein zijn beschermd als landschap.

Waarden

Drie gebouwen (gemeentehuis, pastorie en een dorpswoning) met onmiddellijke omgeving, en het dorpsplein zijn beschermd als landschap omwille van het algemeen belang.

Brouwerij De Swerte Arend

Dorp 13 (Zandhoven)
Brouwerij gelegen binnen zelfde omgrachting als nummer 11 "De Hemel"; geheel van gebouwen rondom een gekasseid erf. Het woonhuis dateert mogelijk van 1648.

Gemeentehuis Pulderbos

Dorp 42 (Zandhoven)
Rechthoekig alleenstaand gebouw in neoclassicistische stijl aan noordzijde van het dorpsplein, gebouwd in 1867 naar ontwerp van Eugeen Gife.

Huis De Hemel

Dorp 11 (Zandhoven)
Recent gerestaureerd en omwald herenhuis met oudere kern, doch meermaals verbouwd, onder meer in 1854-55 naar ontwerp van Joseph Schadde en in 1906 naar ontwerp van Louis Gife.

Tramstation

Dorp 35, 35B (Zandhoven)
Vroeger tramstation heden café In de Klok, gelegen in midden van het dorpsplein.

Dorpskern Pulderbos

Dorp (Zandhoven)
De dorpskern van Pulderbos ontwikkelde zich rond een driehoekig dorpsplein. Rond het plein bevinden zich onder andere de parochiekerk, twee pastorieën, een dorpsbrouwerij en het voormalig gemeentehuis.