Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Landhuis Les Clématites en neoclassicistische landhuizen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Boechout

Beschrijving

Landhuis Les Clématites en drie neoclassicistische landhuizen ten oosten vormen een beeldbepalend beschermd dorpsgezicht in de Boechoutse dorpskern.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht volgend gemotiveerd advies uit. Het geheel gevormd door de landhuizen hun tuinen gelegen Heuvelstraat 25-29-31-33 hebben historische waarde als vrij gaaf bewaarde voorbeelden van villabouw van rond 1900, gelegen in tuinen die beeldbepalend zijn in de Boechoutse dorpskern. De landhuizen vormen getuigen van een voor de eeuwwisseling typische ingreep, veroorzaakt door de aanleg van de spoorweg en het station. Door de aanleg van deze spoorweg kende de landelijke gemeente vanaf het einde van de 19de eeuw een inwijking van burgers die hier hun zomerverblijf oprichtten. Voornamelijk in de onmiddellijke omgeving van het station en zodoende in de dorpskern werden deze landhuizen opgetrokken. Hun ligging in beboomde tuinen en de afsluiting door middel van sierlijke gietijzeren hekken verlenen aan de Heuvelstraat haar typische uitzicht.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000789, Geheel gevormd door de landhuizen gelegen Heuvelstraat, advies KCML (1993).

Waarden

Het geheel gevormd door de landhuizen gelegen Heuvelstraat 25-29-31-33 is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu stedenbouwkundig-esthetische waarde

Landhuis

Heuvelstraat 29 (Boechout)
Achterin gelegen alleenstaand, oorspronkelijk neoclassicistisch, landhuis met een met gras begroeide en licht beboomde voortuin begrensd door oorspronkelijk gietijzeren hek.

Landhuis Les Clématites

Heuvelstraat 25 (Boechout)
Alleenstaand landhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl, gedateerd 1904. Omringende tuin aan straatzijde afgezet met oorspronkelijk smeedijzeren hek.

Neoclassicistisch landhuis

Heuvelstraat 31 (Boechout)
Achterin gelegen alleenstaand neoclassicistisch landhuis met geplaveide en beboomde voortuin begrensd door bakstenen muurtje. Lijstgevel van vier traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak.

Heuvelstraat 33 (Boechout)
Achterin gelegen neoclassicistisch landhuis met beboomde voortuin begrensd door oorspronkelijk gietijzeren hek op arduinen plint.