Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeve Haeck met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hoeve Haeck en omgeving

Waarden

De Hoeve Haeck met omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

Brusselsesteenweg, Onze Lieve Heerweg (Meise)
Het beschermde dorpsgezicht 'Hoeve Haak en omgeving' strekt zich uit ten noordwesten van de Sint-Martinuskerk. De hoofdaccenten in dit dorpsgezicht worden gevormd door de Hoeve Haeck met het bijhorende boerenburgerhuis, het oude gemeentehuis en een goed bewaarde langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw.

Boerenburgerhuis Haeck

Brusselsesteenweg 68 (Meise)
Achterin gelegen boerenburgerhuis van circa 1847, vooraf gegaan door een begrind voorplein met oude esdoorn, aan de straat afgesloten door een gewitte bakstenen muur. Aan de zuidzijde van het voorplein liggen voormalige dienstgebouwen die vandaag verbouwd zijn tot een praktijkruimte en aan de noordzijde ligt de voorheen bijhorende hoeve. Het voorplein is toegankelijk via een smeedijzeren hek.

Brusselsesteenweg 83 (Meise)
Dorpshuis van vier traveeën en anderhalve verdieping met een gewolfd pannen zadeldak, uit de 19de eeuw.

Dorpswoningen

Brusselsesteenweg 72, 74A (Meise)
Gerenoveerde onderkelderde dorpswoningen, respectievelijk twee en drie traveeën en twee bouwlagen onder een pannen zadeldak met de nok parallel aan de straat.De panden werden kadastraal geregistreerd in 1889 als 'reconstruction totale' in eigendom van weduwe Cornelius De Doncker-Van Nieuwenhuyzen, herbergierster.

Gemeentehuis met school

Brusselsesteenweg 64 (Meise)
Het classicistische gemeentehuis met bijhorende school werd kadastraal geregistreerd in 1866 als 'reconstruction totale' in eigendom van 'Meysse de gemeente' waarbij het bestaande gemeentehuis muteerde naar 'gemeente school en huys'. Het oude gemeentehuis dat op dat ogenblik werd vervangen, dateerde volgens de literatuur van omstreeks 1835.

Hoeve Haeck

Brusselsesteenweg 70, 70A (Meise)
Hoeve Haeck is een U-vormig ingeplante hoeve die samen met het aanpalende boerenburgerhuis werd gebouwd halverwege de 19de eeuw.

Langgestrekte hoeve

Brusselsesteenweg 73 (Meise)
Haaks op de straat ingeplante, langgestrekte hoeve opklimmend tot de eerste helft van de 19de eeuw. In 1878 werd op het perceel een nieuw volume ingetekend, kadastraal geregistreerd als 'agrandissement, exhaussement' in eigendom van 'Joannes Baptiste Baudewijns-Seghers, rademaker'. Op het voorliggende perceel, ten zuiden van de hoeve werden tegelijkertijd 'nutsgebouwen' (construction des bâtiments ruraux) in een bestaande boomgaard opgetrokken. Momenteel in gebruik als vrijetijdsatelier met de naam '’t Verloren Uurke'.