Hydraulische walkraan De Trouw

Hydraulische walkraan met uitrusting en sporen

Waarden

De hydraulische walkraan toebehorend aan nv "De Trouw' met inbegrip van de volledige uitrusting alsook van de sporen op de kade zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

als voorbeeld van een op sporen op de havenkaden rijdende hydraulische portaalpyramide- of hoogportaalkraan uit 1912, gebouwd door één van de belangrijke Belgische constructeurs en na 1975 omgebouwd tot een kraan met aandrijving door oliedruk. Het betreft tevens een materiële illustratie van de wijze waarop de haveninfrastructuur in de Antwerpse haven oorspronkelijk in belangrijke mate functioneerde met behulp van waterkracht als drijfkracht tijdens de periode 1877-1977 (1877: besluit gemeenteraad). Tenslotte illustreert deze kraan hoe een oud havenwerktuig in een vrij recente periode nog werd omgebouwd en aangepast aan de noden van de dag.

Westakker (Stekene)
Voorbeeld van een op sporen op de havenkaden rijdende hydraulische portaalpyramide- of hoogportaalkraan uit 1912, gebouwd door één van de belangrijke Belgische constructeurs.