Traditionele stadswoning

Beschermd monument van tot (opheffing)

voorlopige opheffingsbesluiten: 13-09-2023  ID: 15171

Geografisch pakket Antwerpen

Deze stadswoning was beschermd als monument.

De bescherming werd op 10 januari 2024 opgeheven omwille van het algemeen belang.

Op basis van de beperkte zeldzaamheid en representativiteit, en het verlies aan herkenbaarheid en de aantasting van het ensemble is de erfgoedwaarde (historische en architecturale waarde) van het pand, Oude Koornmarkt 29, ontoereikend voor bescherming op Vlaams niveau.

De hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde hebben geleid tot een gewijzigde context waarin de erfgoedwaarden, in casu de historische en architecturale waarde, onvoldoende zijn voor een bescherming van de traditionele stadswoning in Antwerpen als monument. De vrijwaring van de erfgoedwaarden middels een bescherming als monument is niet langer vereist omwille van het algemeen belang.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Overblijfsel van een 17de-eeuwse bebouwing langs de historische belangrijke uitvalsweg richting Mechelen; waar tot in de 15de eeuw de wekelijke graanmarkten plaats hadden (confer de nabijheid van de brouwerijen in de Kammenstraat). Fraai straatbeeld door de afwisseling van top- (onder meer nummer 19) en lijstgevels en de diversiteit van bouwstijlen uit de 16de, 17de en 19de eeuw. Traditioneel rijhuis met bewaarde ordonnantie en in de top een drielicht met rondboogvormig middenvenster en de datering (1626) door middel van ankers."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Oude Koornmarkt 29: huis (F. Brenders, 1981)

Het huis was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Oude Koornmarkt 29 (Antwerpen)