Burgerhuis in second empirestijl

Geografisch pakket Antwerpen

Dit burgerhuis is beschermd als monument.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van het huis als volgt gemotiveerd: "Voorbeeld van een burgerhuis uit het derde kwart van de 19de eeuw, langs de historisch belangrijke uitvalsweg richting Mechelen. Fraai straatbeeld door de afwisseling van top- en lijstgevels en de diversiteit van bouwstijlen uit de 16de, 17de en 19de eeuw. Rijhuis in second empirestijl uit 1870 naar ontwerp van architect Leclef, die nog verscheidene statige burgerhuizen en enkele grotere gebouwen ontwierp: onder meer het Sint-Jan Berchmanscollege in de Jodenstraat en het imposante hoekpand Begijnenvest nummer 113."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, beschermingsdossier DA000535, Oude Koornmarkt 7: huis (F. Brenders, 1981)

Het huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Winkelhuis in second-empirestijl

Oude Koornmarkt 7 (Antwerpen)
Winkelhuis in second-empirestijl gebouwd in opdracht van de banketbakker-confiseur Jacques Henri Fimmers, naar een ontwerp door de architect Heliodore Leclef uit 1870. Huidige winkelpui door Ernest Pelgrims uit 1906.