Sint-Bernardusabdij

Besluiten

Landhuis, pastorie, parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius, burgerhuis, Sint-Bernardusabdij en Kardinaal Cardijnplein

De Sint-Bernardusabdij is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De abdij gaat terug tot de stichting van een klooster in 1603 door Pedro de Coloma. In 1658 ingenomen door de Engelse dominicanen die het klooster uitbouwden en uitbreidden met het zogenaamde Engelse college, een opleidingscollege met internationale faam. De kloostergebouwen van circa 1770 werden vanaf 1836 ingenomen door de cisterciƫnzers van de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem die in 1840 een nieuwe classicistische kerk bouwden. De abdij bezit een historisch waardevolle bibliotheek met archief.

Sint-Bernardusabdij

Kloosterstraat 71 (Bornem)
Heilig Kruisklooster, samen met de omringende tuinen ingeplant op een uitgestrekt, ommuurd terrein tussen Kloosterstraat en Sint-Amandsesteenweg, eertijds volledig omgracht.