Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Landhuizen Heuvelhof en Janssenlei

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Geografisch pakket Boechout

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht omvat het landhuis Heuvelhof met omliggend park, huizen De Fonteyn of Spaanse Huisjes en enkele neotraditionele landhuizen uit het begin van de 20ste eeuw in de Janssenlei met bijhorende tuinen.

De Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen (KCML) bracht volgend gemotiveerd advies uit. De landhuizen in de Heuvelstraat en Janssenlei en de huizen De Fonteyn hebben historische waarde: het betreft een voor Boechout typische verkaveling met landhuizen van rond 1900, gelegen in beboomde tuinen, in cottage, neotraditionele of neoclassicistische stijl. Hiertussen bleef een overblijfsel van de dorpsbebouwing bewaard, met een huidige vorm uit de 19de eeuw en een kern uit de 17de en 18de eeuw.

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000789, Geheel gevormd door de landhuizen gelegen Heuvelstraat en Janssenlei, advies KCML (1993).

Waarden

Het geheel gevormd door de landhuizen gelegen Heuvelstraat 69, 93 en 95, Janssenlei 1-2-3-4-5-6-7-9 is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Huizen De Fonteyn

Heuvelstraat 93-95 (Boechout)
Diephuizen met smalle omhaagde voortuin. Tot 1648 stond hier de pastorie die in de loop van de 16de eeuw tweemaal werd verwoest en in 1609 herbouwd.

Landhuis De Dag

Janssenlei 9 (Boechout)
Landhuis in neotraditionele stijl met art-nouveau-elementen, van circa 1910; ingeplant binnen omhaagde tuin.

Landhuis Heuvelhof

Heuvelstraat 91 (Boechout)
Rechthoekig kasteel in neo-Lodewijk XVI-stijl, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw, in park gelegen en aan straatzijde begrensd door hek in neo-Lodewijk XVI-stijl met pijlers van natuursteen.

Landhuis in cottagestijl

Janssenlei 4 (Boechout)
In tuin gelegen rechthoekig landhuis in cottagestijl van circa 1900. Bakstenen gebouw van twee bouwlagen onder zadel- en platte daken.

Landhuis Madonna

Janssenlei 8 (Boechout)
Landhuis van circa 1900 met enkele art-nouveau-elementen; ingeplant binnen omhaagde tuin.

Neotraditioneel landhuis

Janssenlei 1 (Boechout)
Landhuis in beboomde tuin, in neotraditionele stijl daterend van circa 1900. Bestaande uit verscheidene vleugels met accent op diepe vleugel met schoudergevel.

Janssenlei 3 (Boechout)
Landhuis gelegen binnen omhaagde tuin. Bakstenen gebouw in neotraditionele stijl van circa 1900, met gebruik van banden van natuursteen.

Janssenlei 5 (Boechout)
Landhuis gelegen in beboomde tuin. Baksteenbouw in neotraditionele stijl van circa 1900 met gebruik van gekleurde baksteen voor banden, omlijstingen en boogvelden.

Janssenlei 7 (Boechout)
Nagenoeg rechthoekig landhuis ingeplant in omhaagde tuin. Bakstenen gebouw van drie bouwlagen en souterrain onder zadel-, lessenaars- en plat dak.