Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Kasteel Selsaete met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Kasteel van Selsaete en omgeving met inbegrip van verbouwde remise en boerderij

Beschrijving

De bescherming omvat de onmiddellijke omgeving van het kasteel Selsaete, met inbegrip van het eveneens als monument beschermde kasteel zelf, het sterk verbouwd koetshuis, restanten van de hofgracht en de voormalige erfpachthoeve.

Waarden

De omgeving van het kasteel van Selsaete met inbegrip van het verbouwde remise en de boerderij is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Dienstgebouw van kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 48 (Wommelgem)
Breedhuis van zeven + twee traveeën en twee bouwlagen onder schilddak, uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 50 (Wommelgem)
Rechthoekig kasteel in neo-Vlaamserenaissance-stijl met in de 16de-eeuwse toren een neogotische kapel van 1875.

Pachthoeve van het kasteel Selsaete

Selsaetenstraat 53 (Wommelgem)
Voormalige pachthoeve bestaande uit bakstenen woonhuis met jaartal 1816 op deurlatei en een bakstenen langsschuur.