Laatclassicistisch herenhuis

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Hoogstraat nr. 26. Laatclassicistisch, empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin, opgetrokken in 1811 in opdracht van Constantin de Caigny voor zijn zus Marie. Later woonst van o.m. René Colle, achtereenvolgens schepen en burgemeester (1933-1946) van Tielt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog is hier het hoofdkwartier gevestigd van het Vierde Duitse leger, ook gekend als "das

Laatclassicistisch herenhuis met tuin

Hoogstraat 26 (Tielt)
Laatclassicistisch, empiregetint herenhuis met ruime achterliggende tuin, opgetrokken in 1811 in opdracht van Constantin de Caigny voor zijn zus Marie. Breedhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder pannen bedaking. Lijstgevel met horizontaliserend voegwerk op begane grond; schijnvoegen op bovenverdieping. Rechthoekige vleugeldeur onder dito bovenlicht met ruitvormige indeling. Links van inkom, decoratieve geschilderde gietijzeren voetschraper (cupido's en vaasmotief). Vernieuwde overbouwde doorrit van waar toegang tot tuin. In noordgevel zij-inkom via natuurstenen trappenbordes en kleurrijk cementtegelvloertje naar beglaasde vleugeldeur. Achtergevel vermoedelijk aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw. Half ondergrondse kelderverdieping, deels geïntegreerd in hoog terras.