Haringrokerij

Haringrokerij

Beschrijving

De haringrokerij te Antwerpen, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Van den Bemden, is beschermd als monument.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming als volgt: "De industrieel-archeologische waarde van het pand wordt gevormd doordat het een uitstekend voorbeeld is van een laat 19de-eeuwse haringrokerij, uniek zowel wat betreft de intactheid van de inrichting, als wat de typische schaal, de ligging en de stilistische aankleding aangaat."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000696, haringrokerij (S.N., 1987).

Waarden

De haringrokerij met conciƫrgewoning is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Haringrokerij

Kronenburgstraat 34 (Antwerpen)
De haringrokerij is het opvallendste complex in de Kronenburgstraat. De rokerij, opgericht rond 1893 door de gebroeders Henri en Eduard Vanden Bemden, is ondertussen vooral bekend door de reconversie van dit beschermde monument tot gemeenschappelijk woonproject. Het complex werd in 1987 beschermd als monument; de bijhorende tuin als stadsgezicht.