Gesloten Prins Kardinaalhoeve met donjon

Parochiekerk Sint-Ermelindis, pastorie, Prins-Kardinaalshoeve met donjon en dorpskern

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gesloten Prins Kardinaalhoeve daterend uit de eerste helft van de 18de eeuw met in de aangrenzende weide de ruïne van een middeleeuwse donjon.

In het beschermingsdossier wordt de historische en artistieke waarde van de hoeve als volgt gemotiveerd: Als belangrijke gesloten hoeve uit de eerste helft der 18de eeuw, die ook een ruïne bewaart van een middeleeuwse woontoren, restant van een in de 16de eeuw afgebrand kasteel der heren Meldert.

• Onroerend Erfgoed Vlaams-Brabant, Beschermingsdossier DB000375, Gesloten Prins Kardinaalhoeve met donjon (S.N., 1981).

Waarden

De 'Prins-Kardinaalhoeve', met inbegrip van de middeleeuwse toren, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Prins Kardinaalhoeve met donjon

St.-Ermelindisstraat 34 (Hoegaarden)
Hoeve uit de eerste helft van de 18de eeuw in bak- en zandsteenbouw. In de aangrenzende weide, ruïne van een middeleeuwse vierkante hoektoren, opgetrokken uit zandsteen in regelmatig verband.