Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen Hogewegmolen: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Hogewegmolen: omgeving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van de Hogewegmolen.

Het beschermingsdossier motiveert de industrieel-archeologische en historische waarde van omgeving van de windmolen, genaamd de Hogewegmolen als volgt: "als homogeen, open agrarisch gebied dat zowel landschappelijke kwaliteiten als een functionele binding met de molen bezit waarvan de windvang dient gevrijwaard te worden."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000254, Herentals (Noorderwijk): Hogewegmolen en omgeving (DE SCHEPPER J., 1991).

Waarden

De omgeving van de reeds beschermde Hogewegmolen is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Bedrijfsgebouw bij de Hogewegmolen

Hoge Weg 7 (Herentals)
Bij de molen gelegen 20ste-eeuws bedrijfsgebouw.

Hogewegmolen

Hoge Weg 5 (Herentals)
De Hogewegmolen is een korenwindmolen van het type houten standaardmolen met gesloten voet, opgericht in 1840 door Guillaume Verlinden.

Huis Paviljoen

Schravenhage 1 (Herentals)
Vlak bij de spoorweg gelegen voormalige afhankelijkheid van het kasteel, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Woonstalhuis

Hoge Weg 6 (Herentals)
Alleenstaand, deels aangepast woonstalhuis, uit midden 19de eeuw. Verankerde baksteenbouw met getande baksteenfries.