Taxus met boomkapel op de Kwikkelberg

Taxus en boomkapel

De bescherming als monument betreft een oude Taxus (Taxus baccata) met boomkapel.
Deze boom bevindt zich ten zuiden van Binkom, op het kruispunt van de Boutersemstraat, Kwikkelberg en Schakelveldstraat.

Waarden

De taxus (Taxus baccata) en een boomkapel, met inbegrip van een cirkelvormige zone met een straal van 24 meter rondom de boom met uitzondering van de twee woningen die binnen deze straal liggen, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

historische, in casu cultuurhistorische waarde, volkskundige en sociaal-culturele waarde: de boom is aangeplant op een kruispunt van vier wegen en vormt een eenheid met een boomkapel. Sinds jaar en dag wordt hij op dezelfde wijze gesnoeid.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: de taxus is een beeldbepalend object bij het kruispunt van de Boutersemstraat, Kwikkelberg en Schakelveldstraat. Dit wordt versterkt door zijn mooie, representatieve groeivorm, waarbij een sobere kunstsnoeivorm is toegepast.

Kwikkelberg (Lubbeek)
Ten zuiden van Binkom (deelgemeente van Lubbeek) staat op het kruispunt van de Boutersemstraat, Kwikkelberg en Schakelveldstraat een oude taxus (Taxus baccata) met boomkapel.