Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpskern Vremde

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Pastorie, parochiekerk Sint-Jan-in-de-Olie en dorpsplaats

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de dorpskern van Vremde. De gevels die zich op de grens van de afbakening bevinden en waarvan de rest van het gebouw buiten de afbakening ligt, maken in dit geval geen deel uit van de bescherming.

De Dorpsplaats is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde, volkskundige waarde

Driehoekig, beboomd dorpsplein, waarop centraal het kerkgebouw met omgevend kerkhof, calvarie, hekwerk en drie gietijzeren wegwijzers een gaaf, 19de-eeuws artistiek ensemble vormen in een oudere site en de omgevende bebouwing, waaronder de smishoek, het hoekhuis met dorpswinkel en aansluitende eenlaagse dorpswoningen in de Reigersmolenstraat en in de Boomkensstraat het voormalige gemeentehuis, de pastorie en tegenoverliggend een rij dorpswoningen van één bouwlaag en de iets verderop gelegen dorpshoeve een historisch-volkskundige waarde hebben.

Gemeentehuis van Vremde

Boomkensstraat 2 (Boechout)
Alleenstaand enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Hoekhuis

Dorpsplaats 25 (Boechout)
Hoekhuis van twee traveeën en één bouwlaag onder zadeldak, uit het vierde kwart van de 19de eeuw.

Langgestrekte hoeve

Boomkensstraat 6 (Boechout)
Langgestrekte hoeve bestaande uit groot woonhuis en kleine stalling; aan veldweg gesitueerde kleine verbouwde stalling aan zuidzijde.

Parochiekerk Sint-Jan in de Olie met kerkhof

Dorpsplaats (Boechout)
Op langgerekt pleintje gelegen neogotische driebeukige kruiskerk, omringd door kerkhof afgesloten met gietijzeren hek. Opgetrokken in 1857-1859 naar ontwerp van E. Gife.

Pastorie van de parochie Sint-Jan in de Olie

Boomkensstraat 4 (Boechout)
Gelegen in beboomde tuin, gedeeltelijk afgesloten door muur en ijzeren hek met poort tussen vierkante stenen pijlers.