Geografisch pakket Diest

Beschrijving

Het burgerhuis, heden deel uitmakend van het neoclassicistisch herenhuis te Diest, is beschermd als monument.

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
In het eerste kwart van de 19de eeuw uit drie oudere panden in traditionele bak- en zandsteenstijl samengesteld herenhuis met neoclassicistische lijstgevel, gelegen op de hoek van de Wolvenstraat en de Peetersstraat.
Omvangrijk en overwegend gaaf bewaard hoekpand van elf traveeën en tweeënhalve bouwlaag onder complexe dakstructuur, gekenmerkt door registers van grote, rechthoekige en naar boven toe verjongende vensters en een Lodewijk XVI-geïnspireerde poorttravee. Door verwijdering van de 19de-eeuwse pleisterlaag, duidelijk afleesbare samenvoeging van oudere panden, gedateerd met 166. in gesinterde baksteen en 1568 in cartouche.
Waardevolle getuige van de oorspronkelijke bebouwing langs de Peetersstraat en de Wolvenstraat, en uiterst beeldbepalend door zijn silhouet en ligging, op de kruising van de Peetersstraat, de Wolvenstraat, de Guido Gezellestraat en de Graanmarkt.

Wolvenstraat 41 (Diest)
Huis met twee verdiepingen uit de 17de eeuw. Traditionele bak- en zandsteenstijl.