Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Spinnerijkaai nr. 43-45. Voormalige Katoenspinnerij "Tissage et Filature Camille De Stoop". Beschermd als monument bij M.B. van 08.01.2005. Volgens de kadastrale gegevens wordt vóór 1910 op een perceel bouwland een 'stoomkatoenspinnerij' gebouwd. Deze fabriek wordt opgericht door Camiel De Stoop-Depoortere, een koopman uit Kortrijk. Het complex bestond uit een groot volume, omringd door

Spinnerijkaai 43-45 (Kortrijk)
Voormalige Katoenspinnerij Tissage et Filature Camille De Stoop, volgens kadastrale gegevens vóór 1910 gebouwd door Camiel De Stoop-Depoortere, een koopman uit Kortrijk. Het complex bestond uit een groot volume, omringd door enkele kleinere annexen. Volgens de kadastrale gegevens wordt in 1927 het Manchestergebouw in dezelfde stijl uitgebreid. Spinnerijgebouw van het Manchestertype, gebaseerd op gevangenisarchitectuur, met een bakstenen hoofdgebouw van vóór 1910 van 3 bouwlagen met plat dak. Het volume wordt gemarkeerd door bakstenen torens en een gekanteelde achterbouw met torenachtig middengedeelte. Stoommachinezaal in afzonderlijk machinehuis naast het Manchestergebouw.