Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Domein De Mik: Engelse tuin, omgrachting en gebouwen

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Domein De Mik: toegangspoort, Engelse tuin, omgrachting en sanatoriumgebouwen

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft het domein De Mik, met de in 1830 aangelegde Engelse tuin, het landhuis Hof ter Mick, de toegangspoort met brug en het arboretum.

Waarden

De Engelse tuin, begrensd door de omgrachting met daarin de gebouwen van het sanatorium ‘De Mik’, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemene belang gevormd door de:

Gekruiste beukenhaag bij Hof ter Mick

Mikhof 9 (Brasschaat)
De gevlochten beukenhaag staat langs de moestuin ten noordwesten van Hof ter Mick en werd destijds aangeplant als afsluiting. De aanplant dateert vermoedelijk van bij de aanleg van de Engelse tuin in 1830.

Hof ter Mick

Gelegen in het oostelijk deel van het bebost en omwald domein De Mik aangelegd in het vierde deel van de 18de eeuw. Park naar ontwerp van Petersen van ca 1830, toegankelijk via hekken tussen hardstenen hekpijlers. Het park bezit een arboretum,

Domein Ter Mik

Brasschaat (Brasschaat), Schoten (Schoten)
De oorsprong van domein ‘Ter Mik’ gaat terug tot 1775, toen het park werd aangelegd volgens een geometrisch patroon. Het kasteel volgde in 1785. Het oorspronkelijke kasteel brandde in 1875 af en werd herbouwd volgens plannen van de toestand in 1830. Het bijhorende park omvat een merkwaardig arboretum met een aantal zeldzame bomen. Verder wordt het gekenmerkt door overwegend gemengd loofbos, versneden door een dicht grachten- en drevenpatroon dat doorloopt tot in het domein ‘De Inslag’.