Stadswoning met puntgevel

Geografisch pakket Diest

De stadswoning met puntgevel te Diest, is beschermd als monument.

Woonhuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Sinds 1822 kadastraal ongewijzigd en in kern minstens tot het begin van de 18de-eeuw opklimmend diephuis met puntgevel, met vlechtingen, top- en schouderstukken, opgevat als enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen, en opgetrokken in baksteen met verwerking van zandhoudende kalksteen voor plint, deur- en vensteromlijstingen.
Typerend voor de gevelordonnantie is de strakke ritmering met rechthoekige vensters in een platte bandomlijsting met trapeziumvormige sluitsteen, op de verdieping versierd met schijfmotieven.
Door het silhouet van de door lijstgevels omgeven puntgevel, sterk beeldbepalend pand voor de Wolvenstraat. Als getuige van de oudere bebouwing in de straat, pand met belangrijke relict- en documentwaarde.

Wolvenstraat 16 (Diest)
Twee verdiepingen hoog dwarshuis met puntgevel. Baksteenbouw met verwerking van zandsteen.