Alpiene tuin Bloemendal

De alpiene tuin Bloemendal nabij het kasteel van Huizingen (Beersel) is beschermd als monument.

Waarden

De alpiene tuin ‘Bloemendal’ is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

artistieke waarde

De alpiene tuin ‘Bloemendal’ is een uniek voorbeeld van een kunstzinnige en pittoreske natuurnabootsing, een grootse enscenering van ‘natuurlijke’ rotsformaties met een groot aantal planten samengebracht in ‘ecologische’ associaties.

wetenschappelijke waarde

De alpiene tuin ‘Bloemendal’ in zijn oorspronkelijke versie herbergde meer dan 100000 sierplanten over circa 1050 genera, soorten en cultivars, en vertegenwoordigt in zijn nu verschraalde versie nog steeds een unieke plantencollectie.

historische waarde

De alpiene tuin ‘Bloemendal’ is een uniek tijdsdocument, hoogtepunt en eindpunt in de evolutie van rotstuin en een late uitloper van de Belgische Nouveau Jardin Pittoresque-beweging, ontstaan in 1911 onder de bezieling van Jules Correvon, Louis van der Swaelmen (junior), Jules Buyssens en anderen.

Domein en kasteel van Huizingen en alpiene tuin Bloemendal

H. Torleylaan 100 (Beersel)
Historisch waterkasteel, gelegen in een riant landschapspark uit de 19de eeuw met een alpiene tuin uit 1958.

Meigemheide, Gasthuisbos en Begijnenbos

Alsemberg, Beersel, Dworp, Huizingen, Lot (Beersel), Linkebeek (Linkebeek)
Het omschreven gebied ligt ten oosten van Halle, op het grondgebied van de fusiegemeente Beersel, met de deelgemeenten Alsemberg, Dworp en Beersel. Het is een zone met enorme variaties: drassige gebieden, valleigebieden, boomgaarden, brongebieden, holle wegen, kleine landschapselementen en taluds. Het landschap is gefragmenteerd door de perceelsrandbegroeiing langsheen de akkers en weiden, boomgaarden en percelen bos. Het gehele gebied bestaat uit een sterk versneden plateau dat naast de talrijke beboste arealen heel wat gecompartimenteerde landbouwgebieden heeft. Ook zijn er plaatsen met weidse zichten op o.m. de Zenne.