Herberg-afspanning In de Afspanning

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Harelbeeksestraat nr. 63. Voormalige herberg-afspanning z.g. "In de Afspannning", opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere cf. kadastrale gegevens. In 1898 wordt de woning uitgebreid met een magazijn door koopman Lagae. Vanaf 1924 wordt er geen café meer gehouden en wordt er enkel gewerkt in de vlasnijverheid, later weverij en textielverwerking.

Herberg-afspanning

Harelbeeksestraat 63 (Kuurne)
Herberg-afspanning, opgericht in 1866 in opdracht van de Kortrijkse brouwer Verschuere. Dubbelhuis met bepleisterde en geschilderde laatclassicistische lijstgevel op plint van arduin. Vermoedelijk later aangepaste zijgevel met versneden trapgevel en aansluitend pilasters, met rondboognis met arduinen rondboog en Christus aan het kruis.