Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius

Besluiten

Landhuis, pastorie, parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius, burgerhuis, Sint-Bernardusabdij en Kardinaal Cardijnplein

Waarden

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Leodegarius is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Laatclassicistische kerk van 1828 naar ontwerp van bouwmeester Vuillaume met delen van de romaanse kerk: de vierkante onderbouw van de toren (met neogotische bekroning van 1864-1865), de buitenmuren van het koor en de oostelijke buitenmuren van de zijbeuken. De romaanse crypte is reeds beschermd als monument.

Kardinaal Cardijnplein 9 (Bornem)
Georiënteerde, laatclassicistische kerk, met een restant van het kerkhof, namelijk met enkele 18de en 19de-eeuwse graftekens, een ommegang en een calvarieberg.