Rederijgebouwen Red Star Line 2 en 3

Havenerfgoed

Beschrijving

Zowel het Red Star Line 2 als het Red Star Line 3-gebouw en het moderne aanpalende aanwervingsbureau werden bij besluit van 29 mei 2001 als monument beschermd. Deze bescherming is het onderwerp van deze fiche. Het Red Star Line 1-gebouw, in feite het oudste en het kerngebouw van waaruit de Red Star Line verder evolueerde, werd niet in deze bescherming opgenomen.

Op vraag van de stad Antwerpen werd later ook het Red Star Line 1-gebouw als monument beschermd. Dat gebeurde bij ministerieel besluit van 5 juni 2007. Het aanvullen van de bescherming met het kerngebouw was een logische stap om tot een integrale bescherming van de Red Star Line-gebouwen te komen. Dat was des te meer cruciaal gezien de herbestemmingsplannen van de stad Antwerpen.

Waarden

De gebouwen van de Red Star Line zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Havengebonden dienstgebouwen van de rederij Red Star Line die vooral actief was in de periode 1872-1935 en die gespecialiseerd was in het wereldwijd vervoer van passagiers en goederen. Gebouwen uit het laatste kwart van de 19de eeuw die fungeerden als stapelruimte, burelen en gezondheidscentrum voor inkomende passagiers.

Rederijgebouwen Red Star Line

Montevideostraat 3, Rijnkaai 12, 15A (Antwerpen)
De Red Star Line-gebouwen maken deel uit van het magazijnencomplex opgericht door de legendarische scheepvaartmaatschappij Red Star Line. Deze maatschappij vervoerde tussen het einde van de 19de en het begin van de 20ste eeuw bijna drie miljoen passagiers naar de Verenigde Staten en Canada. De gebouwen aan de Rijnkaai fungeerden als één van de belangrijkste vertrekpunten van deze grote emigratiebeweging. Het Red Star Line 1-gebouw werd opgericht in 1893 ter vervanging van een ouder gebouw uit 1873. Het Red Star Line 2-gebouw werd opgericht in 1902, het Red Star Line 3-gebouw in 1921-1922. Na een restauratie opende in 2013 het nieuwe Red Star Line Museum in het complex.