Quarantainestallen

Quarantainestallen

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de site van de quarantainestallen, aan de grens opgericht om het uit Nederland ingevoerde vee te controleren op besmettelijke ziekten.

Het beschermingsdossier motiveert de historische waarde van quarantainestallen als volgt: "Getuige van een belangrijke grensactiviteit, namelijk het verhandelen van vlees. Door hun uniek karakter is hun belang niet enkel van lokale aard, ze weerspiegelen tevens een facet van de nationale economische geschiedenis. In 1896 door het Ministerie van Openbare Werken opgericht. Uitgebreid in 1909 en in gebruik tot 1968."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000800, Quarantainestallen (BRENDERS F., 1994).

De quarantainestallen zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Quarantainestallen

Hemelrijk 77 (Essen)
Quarantainestallen, opgericht vanaf 1896 om het uit Nederland ingevoerde vee te controleren op besmettelijke ziekten; gelegen ten westen van de spoorlijn met eigen spoor en loskade.