Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Lijstgevels

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Eenvoudige lijstgevels van drie bouwlagen en twee à drie traveeën, bepleisterd en witbeschilderd of gecementeerd, al dan niet met schijnvoegen; zadeldaken (meestal pannen) en sobere kroonlijsten.

Is de omvattende vaststelling van

Huis Den Gulden Mortier

Kerkstraat 14 (Aalst)
Stadswoning van drie bouwlagen en twee traveeën, onder een zadeldak. Voerde begin 20ste eeuw nog een mortier in zijn voorgevel, verwijzend naar de in 1600 vermelde huisnaam "den Gulden Mortier" van de toenmalige apotheek.

Twee stadswoningen

Kerkstraat 4, 12 (Aalst)
Twee stadswoningen, deel uitmakend van een gevelwand met eenvoudige lijstgevels van drie bouwlagen en twee à drie traveeën onder zadeldaken en met sobere kroonlijsten.

Twee stadswoningen

Kerkstraat 16-18 (Aalst)
Twee stadswoningen van drie bouwlagen en drie traveeën, lijstgevel gecementeerd met schijnvoegen. Nummer 16 gemarkeerd door het vroegere poortrisaliet rechts; integratie van de arduinen poortomlijsting met gestileerd margrietmotief en gestrekte druiplijst uit de 19de eeuw.

Winkel

Kerkstraat 8 (Aalst)
Stadswoning van drie bouwlagen en drie traveeën, bepleisterde en witgeschilderde gevel met schijnvoegen. Lijstgevel gemarkeerd door twee registers van drie gekoppelde rechthoekige vensters in vlakke omlijstingen van natuursteen, mogelijk uit de 18de eeuw.

Winkel

Kerkstraat 10 (Aalst)