Gietijzeren Monument der Gesneuvelden

Monument der Gesneuvelden

De bescherming als monument betreft het gietijzeren Monument der Gesneuvelden.

Het beschermingsdossier motiveert de historische en artistieke waarde van gedenkteken der gesneuvelden op het Heuvelplein als volgt: "Gietijzeren constructie in neogotische stijl naar ontwerp van architect Berckmans uit 1836, uitgevoerd door ijzergieterij Van Leemput te Antwerpen en geplaatst in 1844. Opgericht ter nagedachtenis van de vrijwilligers die tijdens de Belgische revolutie van 1830 sneuvelden te Essen. Eén van de weinige volledig van gietijzer vervaardigde monumenten."

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000644, Monument der Gesneuvelden (BRENDERS F., 1985).

Waarden

Het monument der gesneuvelden is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

esthetische waarde

Gietijzeren monument in neogotische stijl

Heuvelplein (Essen)
Merkwaardig gietijzeren monument met pomp, in 1836-44 opgericht voor de vijf Belgische vrijwilligers die op de Heuvel te Essen sneuvelden tijdens de Belgische Revolutie van 1830.