Dorpswoning van 1837

Geografisch pakket Opvelp

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de dorpswoning met inbegrip van de bijgebouwen, de tuin, ommuring en hekkens.

Waarden

De plattelandswoning met inbegrip van de bijgebouwen, ommuring en hekkens is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Typologisch goed bewaard voorbeeld van een rijkere plattelandswoning, volgens een gevelsteen in 1837 gebouwd door koster J. Noe, in de vorm van een traditioneel opgevat bakstenen dubbelhuis met twee bouwlagen van vijf traveeën onder pannen zadeldak met beperkt gebruik van natuursteen en met symmetrische voor- en achtergevel.

Hoegaardsesteenweg 31 (Bierbeek)
Betreft hier een voormalige kosterwoning, gedateerd op gevelsteen in 1837, met inbegrip van diverse bijgebouwen, de ommuring en hekkens.