Hoeve De Vondelstede

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

Hoeve De Vondelstede te Meerle, is beschermd als monument.

Waarden

De hoeve De Vondelstede met woonhuis, stallingen, schuur, ijskelder en bijgebouwen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Als representatief, authentiek, gaaf bewaard en vroeg voorbeeld van een 'modelhoeve', opgericht circa 1853 door een lokale grootgrondbezitter, te situeren binnen de historische context van de ontginningspolitiek van de heide vanaf het midden van de 19de eeuw (Ontginningswet van 25 maart 1847).
Voor de regio typologisch uitzonderlijk hoevecomplex met afzonderlijk woonhuis, schuur en stallingen volgens een U-vormige planconcept. Bijhorende gaaf bewaarde ijskelder met fraai bakstenen toegangssas.

Heerle 78 (Hoogstraten)
Gebouwd circa 1853 volgens arduinen gevelsteen, als modelhoeve door grootgrondbezitter E. Jacquemyns.