Pastorie Sint-Antonius Abtparochie

Geografisch pakket Opvelp

De bescherming als monument betreft de pastorie met inbegrip van het aangrenzend koetshuis.

Waarden

De pastorie met inbegrip van het voormalig koetshuis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Gaaf bewaard voorbeeld van een circa 1780 te dateren plattelandspastorie in de vorm van een vijf traveeën breed en twee bouwlagen hoog, bak- en kalkstenen dubbelhuis waarbij het classicistisch karakter zich manifesteert in een symmetrische en evenwichtige gevelopbouw, bepaald door de hoge, rechthoekige deur- en vensteromlijstingen met trapeziumvormige sluitsteen.
Het haakse dienstgebouw met de dichtgemetselde korfboogopeningen van het koetshuis refereert vermoedelijk naar een oudere bouwfase.

artistieke waarde

Het interieur met traditionele binnenindeling toont een verzorgde Louis XV-afwerking met eiken balustertrap en stucplafonds en schouwboezems met rocailleversiering.

Pastorie Sint-Antonius Abtparochie met tuin

Hoegaardsesteenweg 10 (Bierbeek)
Pastorie en pastorietuin bij de parochiekerk Sint-Antonius Abt te Opvelp. Betreft een classicistisch gebouw uit het einde van de 18de eeuw met koetshuis. In de ommuurde pastorietuin rest nog een klein rond lindenprieel en een Lourdesgrot.