Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Bleyenberghoeve: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Bleyenberghoeve en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van de Bleyenberghoeve. De boerenwoning met aangrenzende stal en schuur vormt geen onderdeel van het dorpsgezicht, dit volume wordt in hetzelfde beschermingsbesluit beschermd als monument.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de Bleyenberghoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De bijhorende gronden als beperkt relict van het oorspronkelijk areaal en als minimale omkadering, noodzakelijk voor perceptie en ervaring van deze landelijke architectuur.

Bleyenberghoeve met erf

Schrieksebaan 41 (Keerbergen)
De sinds 1525 vermeldde Bleyenberghoeve is één van de laatste historische hoeves maar ook één van de laatste historische gebouwen in het dorp. De omgrachte hoeve werd vermoedelijk reeds in de 16de eeuw opgericht door het nu verdwenen Mechelse nonnenklooster van Blijdenberg aan de rand van de heide van Keerbergen. Vandaag markeert een haag het historische perceel en de oorspronkelijke gracht rondom de hoeve ten zuiden en westen. De rest van de gracht is niet langer bewaard.