Gemeentelijke meisjesschool

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

De gemeentelijke meisjesschool te Meer, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige eerste gemeentelijke meisjesschool is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Te Meer de eerste gemeenteschool, daterend van circa 1869 als materiƫle getuige van de zogenaamde 'schoolwet' van 23 september 1842, de eerste organieke wet op het lager onderwijs en de financiering voorzien bij wet van 14 augustus 1873.
Representatief en intact bewaard voorbeeld van een typische laat-19de-eeuwse dorpsschool met onderwijzerswoning, opgetrokken circa 1869 door de provinciale bouwmeester J. Van Gastel, in het eerste kwart van de twintigste eeuw in gebruik als feest- en toneelzaal en tijdens de jaren 1920 veranderd naar ontwerp van de provinciale architect J. Taeymans.
Gekenmerkt door een sobere, functionele baksteenstijl en planindeling, beantwoordend aan het specifieke programma, met oorspronkelijke, bewaarde infrastructuur zoals toiletten, kolenhok, waterpomp en de authentieke, ommuurde speelplaats met overdekte galerij. De latere aanpassingen hebben het oorspronkelijke karakter niet wezenlijk verstoord.

Meerdorp 2-4 (Hoogstraten)
Voormalige eerste gemeentelijke meisjesschool, thans bibliotheek.