Parochiekerk Sint-Pieter

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de parochiekerk Sint-Pieter. De toren werd reeds beschermd bij koninklijk besluit van 20 maart 1935. In 1998 werd deze bescherming uitgebreid tot het volledige kerkgebouw.

Waarden

De bescherming van de toren van de Sint-Pieterskerk wordt uitgebreid tot het volledige gebouw omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Parochiekerk, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 13de eeuw, werd in 1873-1876 gebouwd naar ontwerp van L. Blomme in een neoromaanse en neogotische mengstijl. Ze sluit harmonieus aan bij de beschermde, in 1940-1943 heropgebouwde laat-romaanse toren, die getuigt van de kerk uit de eerste helft van de 13de eeuw. Het patrimonium dateert hoofdzakelijk van de 17de eeuw en later.

Markt 42 (Berlaar)
Georiënteerde driebeukige neoromaanse kruisbasiliek van 1874-1880 naar ontwerp van L. Blomme; vroeg-gotische toren uit de eerste helft van de 13de eeuw, herbouwd in 1940-1943.