Kerkhofpoorten

Geografisch pakket provincie Antwerpen
definitieve beschermingsbesluiten, schrappingsbesluiten: 02-12-2002  ID: 3976

Beschrijving

De drie ijzeren poorten aan de oost- en westzijde van het kerkhof van de Sint-Catharinakerk te Hoogstraten, zijn beschermd als monument.

Waarden

De kerkhofpoort aan de oostzijde en de twee kerkhofpoorten aan de westzijde van het kerkhof zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het oostelijk smeedijzeren hekwerk in rococostijl als enige, authentieke restant van de monumentale kerkhofpoorten, circa 1760 geplaatst in opdracht van de hertog van Salm-Salm.
De noordelijke en zuidelijke poortconstructies met smeedijzeren hekwerk, opgehangen aan arduinen pijlers als kopieën van de oorspronkelijke kerkhofpoorten van circa 1760, uitgevoerd in 1957 op basis van het reconstructieontwerp uit 1883 van provinciaal bouwmeester J. Taeymans.

Decanale kerk Sint-Catharina

Vrijheid 153 (Hoogstraten)
Georiënteerde kruisbasiliek ingeplant ten oosten van de Vrijheid; in 1525-1546 opgetrokken in Kempense hooggotiek, doch grotendeels heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog.