Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Lillo-fort met veer en getijdehaven

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Fort Lillo en geheel van Fort Lillo met veer en getijdehaventje

De bescherming omvat het fort met inbegrip van het veer en het getijdehaventje.

Waarden

Het geheel van het fort met inbegrip van het veer en het getijdehaventje is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Lillo-Fort

Haven Lillo, Havenmarkt, Kazerneplein 4, 10, 4A-C, Omwentelingstraat, Stroomstraat, Tolhuisstraat, Vestingstraat (Antwerpen)
De militaire oorsprong van Lillo gaat terug tot de Tachtigjarige Oorlog toen, in 1578-1580 onder meer de tweelingforten Lillo en Liefkenshoek werden gebouwd in opdracht van Willem van Oranje.

Tolhuisstraat 12 (Antwerpen)
Rijhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder twee afgewolfde daken, vermoedelijk in de 19de eeuw samengesteld uit twee oudere panden.

Gemeentehuis van Lillo

Havenmarkt 3 (Antwerpen)
Gemeentehuis van 1877 met eclectische lijstgevel van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak met aandaken.

Huis Den Princen van Oranjen

Havenmarkt 4 (Antwerpen)
Voormalige officierswoning, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Parochiekerk Sint-Benedictus-Haven

Havenmarkt 5 (Antwerpen)
Oorspronkelijke garnizoenskerk uit de 17de eeuw; na een brand in 1882, vervangen door huidige gebouw naar ontwerp van Louis Gife van 1883.

Rij officierswoningen

Kazerneplein 6-9 (Antwerpen)
Tegen de zuidwal: rij voormalige officierswoningen, van twee traveeën en één bouwlaag onder doorlopend zadeldak, opklimmend tot het derde kwart van de 19de eeuw, doch vermoedelijk met oudere kern.

Stadswoning

Havenmarkt 7 (Antwerpen)
Dubbelhuis herbouwd in 1948, met houten zonnewijzer van 1838.

Tolhuis

Tolhuisstraat 3 (Antwerpen)
Tolhuis op Scheldedijk, voor de tolheffing op de binnenscheepvaart. Rechthoekig gebouw met neotraditionele inslag uit het begin van de 20ste eeuw.