Industriële site van N.V. Bekaert

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Bekaertstraat nr. 2. Industriële site van N.V. Bekaert.In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij z.g. "Tréfilerie Leon Bekaert" die zich aanvankelijk organiseerde door thuisarbeid. Een verbetering van het procédé om prikkeldraad te vervaardigen lag aan de basis van het Bekaert-imperium dat in de 20ste eeuw uitgroeit tot een bedrijf met vestiging

Is de omvattende vaststelling van

Kantoorgebouw N.V. Bekaert

Bekaertstraat 2 (Zwevegem)
In 1880 sticht Leon Bekaert een staaldraadtrekkerij zogenaamd Tréfilerie Leon Bekaert, die in de 20ste eeuw een grote expansie kent. Van de grote industriële site resteert een kantoorgebouw, gedateerd 1936 en na de Tweede Wereldoorlog hersteld naar vooroorlogs model. Aan de Bekaertstraat verankerde bakstenen trapgevel in neo-Vlaamserenaissance-stijl, en aan de zijde van de Otegemstraat bakstenen gevel in dezelfde stijl, getypeerd door brede trapgevels en dakvensters met trapgevel. In de vernieuwde zijgevel aan de Bekaertstraat werden de gedenkplaat voor het gesneuvelde personeel van de firma Bekaert tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog en het reliëf van de Heilige Antonius met kind geïntegreerd.