Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kasteel van Sombeke

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Beschrijving

Kasteel van Sombeke, gelegen in het gelijknamige gehucht Sombeke, een kerk- en driesdorp in het zuidoostelijke grensgebied van Waasmunster met Elversele.

Kasteeldomein van Sombeke

Kasteelstraat 18-22 (Waasmunster)
Het in de periode 1696-1716 heropgebouwd kasteel toont aan dat de site geëvolueerd is naar een tweeledige vorm bestaande uit een opperhof met voorhof binnen een dubbele omgrachting. Met de wisselende eigenaars onderging het 18de-eeuwse kasteel ook herhaaldelijk transformaties. Tot het domein behoor ook een poortgebouw met aanpalende aanhorigheden, vermoedelijk voormalige kasteelhoeve, met koetshuis en stallen van het kasteel van Sombeke, nu met een gerenoveerde conciërgewoning en woonhuis, opgevat als een 18de-eeuwse constructie. Kasteeldomein met 18de-eeuwse hekpijlers en een door tuinarchitect Jacques Wirtz in het begin van de 1990 aangelegde tuin.

Andere relaties

Wordt opgevolgd door