Kasteel Munkegoed

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

De oudste vermelding van de site dateert van 1274.

Kasteeldomein Munkegoed

Munkelostraat 35 (Wingene)
De oudste vermelding van de site dateert van 1274, oorspronkelijk een landbouwontginning 'in de woestenij' toebehorende aan het klooster van Onze-Lieve-Vrouw Ter Duinen. Tijdens de godsdiensttroebelen in de tweede helft van de 16de eeuw werd het goed geplunderd en verlaten, later heropgericht. In 1796 werd het ganse domein door de Fransen aangeslagen. Volgens het kadaster organiseerde de toenmalige Brusselse eigenaar Constantinus Ophoven-Suys een grote verbouwingscampagne in 1852, toen werden de twee woonhuizen samengevoegd en verbouwd tot kasteel. Vrijstaand neogotisch kasteel ingeplant binnen een ruime parkaanleg met laat 19de-eeuwse landschappelijke kenmerken, vijver en parkboomgroepen met omliggende bossen. Aan de straat gelegen ommuurde moestuin en recentere boomgaard. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder leien zadeldak met centrale toren met naaldspits.