Dubbele schutsluis

Dubbele schutsluis met uitrusting, sluis, sluiswachterswoning en omgeving

Beschrijving

De dubbele schutsluis te Kampenhout, met inbegrip van de volledige uitrusting, is beschermd als monument.

Waarden

De dubbele schutsluis met volledige uitrusting is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als goed bewaard en uniek geworden voorbeeld van een 18de-eeuwse schutsluis van het type dubbele sluis met twee buikvormige kolken, hier in een kleine bocht aangelegd, samen met vier andere vrijwel identieke exemplaren (Zennegat, Boortmeerbeek, Mechelen en Tildonk) deel uitmakend van de uitrusting van het in 1763 in gebruik genomen kanaal Leuven-Mechelen en waarvoor octrooi werd verleend door Keizerin Maria-Theresia in 1750.

Dubbele schutsluis en sluiswachterswoning

Mechelsesteenweg 2 (Kampenhout)
Dubbele schutsluis met kanaaldijken en een sluiswachterswoning uit het interbellum.

Kanaal Leuven-Dijle

Boortmeerbeek, Hever (Boortmeerbeek), Tildonk, Wespelaar (Haacht), Herent (Herent), Buken, Kampenhout (Kampenhout), Leuven, Wilsele (Leuven), Mechelen, Muizen (Mechelen), Hofstade (Zemst)
Het kanaal Leuven-Dijle verbindt het Brabantse hinterland met het Scheldebekken. Het kanaal werd aangelegd in 1752 en kende enkele aanpassingen in de jaren erna om ze bevaarbaar te houden. Ze heeft een totale lengte van 30 kilometer, het tracé werd in de loop van de tijd niet aangepast. Ook de vijf sluizen dateren allen uit deze aanlegperiode: Tildonk, Kampenhout, Boortmeerbeek, Battel en Zennegat. Langs weerzijden liggen op de meeste plaatsen dijken om het water op het juiste niveau te houden. Jaagpaden, nu veelal behouden als fietspad liggen langs het volledige traject. In Leuven komt het kanaal in de stad in de Kanaalkom.