Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Huis Denys

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Ieperstraat nrs. 23-25. "Huis Denys" of "Het Torentje", imposant eclectisch herenhuis met inslag van neoclassicistische en neo-Vlaamse renaissancestijl, opgetrokken volgens kadaster in 1905 door Richard Denys en van 1920 tot 2005 in gebruik als bankfiliaal; thans leegstaand. Historiek. In 1890 koopt textielhandelaar en liberaal voorman Richard Denys (Roe

Huis Denys

Ieperstraat 23-25 (Tielt)
Imposant eclectisch herenhuis met inslag van neoclassicistische en neo-Vlaamserenaissance-stijl, opgetrokken volgens kadaster in 1905 door Richard Denys en van 1920 tot 2005 in gebruik als bankfiliaal. Imposant dubbelhuis van drie traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder mansardedak. Links (nummer 25), dienstgebouw van twee smalle traveeën inspringend ten opzichte van de rooilijn en afgescheiden van de straat door voortuintje met sierlijk smeedijzeren hek. Dominerend rond ingebouwd hoektorentje waarop achthoekige uitkijk; bekronende peerspits met houten beschaliede daklichten.